Uitvoeren bardienst

Instructies voor het uitvoeren van de bardienst

Toegang tot de kantine en de bar

* De sleutel is te vinden in het sleutelkastje naast het afhangbord. De code is hier te vinden. 
* De sleutel en het alarmkastje zijn nodig om het rolluik van de bar te open en het alarm van het bar- en keukengedeelte uit te schakelen. Het alarm moet uitgeschakeld zijn, voordat het rolluik wordt geopend.
* Het kantinegebouw is dagelijks open, de buitendeur wordt ’s ochtends geopend. Als de buitendeur op slot zit kan deze geopend worden met de sleutel. Als de buitendeur van het slot is maar dicht is dan kan deze
met een tennispas via de paslezer geopend worden.
* Lichtschakelaars bevinden zich bij de buitendeur, aan de muurzijde van de bar en in de keuken.
* De geluidsinstallatie/radio bevindt zich in het magazijn/kelder achter de bar.

Koffie zetten en (thee)water koken

* De koffieautomaat is bij uitstek geschikt voor het bereiden van een enkele kop koffie, chocolademelk, cappucino e.d. Voorkom verspilling en gebruik het koffiezetapparaat alleen bij activiteiten, zoals competitie, toernooien en tossen.
* Steek de stekker van het koffiezetapparaat allereerst in het  stopcontact, voordat het koffiezetapparaat in gebruik genomen kan worden. Zie verder de aanwijzingen op het apparaat. De onderste schakelaar is voor de onderste warmteplaats en tevens om het apparaat in te schakelen. De bovenste schakelaar is voor de bovenste warmhoudplaat, wanneer je bijvoorbeeld een 2e kan koffie wilt gaan zetten en je wilt de 1e kan warmhouden. Hiervoor in de plaats kun je ook de 1e kan koffie in een thermoskan warm houden.
* De waterkoker staat op het aanrecht in de keuken. Theewater in de waterkoker aan de kook brengen. Daarna kun je het heet water in een thermoskan warmhouden.
* Een of meerdere bakken met melk- en suikerzakjes en lepeltjes op de bar en eventueel op tafels zetten. Deze staan boven het koffiezetapparaat.
* De theedoos staat naast het koffiezetapparaat.
* Koffiekoekjes per stuk bij de kop koffie/thee serveren. Het mandje dus niet op tafel of op de bar zetten.

Kassa en wisselgeld

* De stekker van de kassa in het stopcontact doen.
* Wisselgeld (ongeveer € 50,00) zit al in de kassa.

Roken is binnen verboden

Binnen geen asbakken neerzetten. Roken is binnen verboden. Voor het buiten roken kan er wel om asbakken gevraagd worden. Deze staan boven het tosti apparaat.

Spoelbak vullen

* De spoelbak eerst vullen met water.
* De onderste kraan zachtjes laten lopen.
* Pas als de bak vol is, het spoelmiddel toevoegen. Zo voorkom je overmatige schuimvorming.

Vaatwasser

* De vaatwasser is bedoeld voor drukke momenten. Voor een eenvoudige bardienst op een doordeweekse avond is het beter om die paar kopjes met de hand af te wassen.
* Op drukke momenten de vaatwasser tijdig aanzetten; het opwarmen duurt enige tijd (ongeveer 40 minuten). De vaat laten wassen duurt steeds maar enkele minuten. Zie verder de aanwijzingen bij
de vaatwasser.

Koelingen

* Controleren of er drank is aangevuld in de koelingen; anders bijvullen. Niet gekoelde voorraad staat in het magazijn/kelder. De aanvullingen steeds achterin zetten. Ook voor het afsluiten van de dienst zorgen dat de koelingen zijn aangevuld.

Serveren van alcohol

* Er mag geen alcohol geserveerd worden aan personen onder de 18 jaar. Bij twijfel dient om een legitimatiebewijs de te worden gevraagd. Zonder legitimatiebewijs mag je geen alcohol serveren.
* Er mag geen alcohol meer geserveerd worden aan personen die reeds zichtbaar aangeschoten zijn.
* Hanteer altijd de regels uit de “Instructie Verantwoord Alcohol schenken”.

Tijdens je bardienst

* Lege glazen ophalen en spoelen.
* Lege flessen sorteren in de daarvoor bestemde kratten (let op de Jupiler flesjes) .
* Tafels regelmatig opruimen en schoonmaken, ook buiten.
* Verder graag ervoor zorgen, dat alles netjes, schoon en opgeruimd is en blijft.

Sluitingstijd

* Er mag na 23:30 geen alcohol meer geschonken worden en de bar dient uiterlijk om 00:00u gesloten te worden. Zorg dat je dat bar en kantine afsluit tussen 00:00u en 00:30u, het alarm op het gehele gebouw wordt automatisch ingeschakeld om 00:30u. Je bent als barvrijwilliger verantwoordelijk voor het tijdig
afsluiten van de bar en kantine.
* Een reguliere bardienst staat gepland tot 23.30 uur. Dit is het moment waarop de nog aanwezige leden geacht worden naar huis te gaan. Je bepaalt als barvrijwilliger overigens zelf het moment van sluiten, bij slecht weer kan dat eerder zijn. Als je het vervelend vindt om als laatste het park te verlaten, vraag dan op tijd een van de aanwezigen om op je te wachten.

Afsluiten bij einde bardienst

* Vul, als je dit nog niet gedaan had, de presentiekaart in. Het bakje met de kaarten staat op de plank boven de kassa. Als je de kaart niet invult, weet de kantinecommissie niet dat je geweest bent en riskeer je een
boete wegens verzuim bardienst. Vergeet de volgende punten niet:
* Koelingen bijvullen (nieuwe flessen achterin) en goed gevuld achterlaten.
* Lege glazen ophalen en spoelen, flessen ophalen en opruimen.
* De bakken met melk- en suikerzakjes en lepeltjes terugzetten.
* Eventuele asbakken buiten ophalen en afwassen (of als allerlaatste in de vaatwasser).
* Na de laatste vaat de vaatwasser volgens gebruiksaanwijzing reinigen en uitzetten.
* Stoelen en tafels binnen en buiten aanschuiven. Tafels met een vochtige doek afnemen. Vergeet ook het barblad niet.
* De kassa afsluiten: ongeveer €50 wisselgeld in de la laten zitten. Restant (alleen papiergeld, munten blijven in de kluisopening steken) in een envelop in de kluis doen. Schrijf hierop de datum, je naam en het bedrag.
* Stekkers van de kassa, het koffiezetapparaat, de waterkoker en de frituurpannen uit het stopcontact halen en controleren of de afzuigkap en het gastoestel zijn uitgeschakeld.
* Muziekinstallatie en tv uitschakelen (niet op stand-by laten staan).
* Controleer of de achterdeur bij de keuken gesloten is.
* Lichten achter de bar en in de keuken uit doen.
* Rolluik van de bar sluiten en alarm inschakelen(!)
* Overige lichten uit doen. De nachtverlichting in de kantine en de grote lantaarn buiten blijven branden.
* Buitendeuren van kantine en halletje controleren en op slot doen.
* Bij verlaten van het tennispark de poort afsluiten.

De sleutel terug doen in het sleutelkastje!

Persoonlijk gebruik van consumpties (tijdens bardienst)

Je mag zelf tijdens je bardienst koffie, thee of fris nuttigen. Je hoeft dit niet te noteren. Het is niet de bedoeling dat je alcoholhoudende drank nuttigt.
Conform de Drank- en Horecawet en de Instructie Verantwoord Alcohol Schenken is het niet toegestaan om zelf alcohol te nuttigen tijdens je bardienst.

Afrekenen van consumpties

Het is toegestaan om voor een groep leden of bijv. een competitieteam, de consumpties op een lijst te zetten en niet per keer af te rekenen. Bij einde bardienst moet wel alles afgerekend zijn. Er mogen geen
niet betaalde consumptielijsten achterblijven. Betaalde consumptielijsten verscheuren en in de afvalbak gooien.

Commissieleden kunnen bij een door hen georganiseerde activiteit consumpties gebruiken. Deze dien je te noteren op een consumptielijst met commissienaam en datum. Na afloop deze lijst in de kluis doen.

Als je ergens niet uit kunt komen, vraag dan een van de aanwezigen of bel eventueel een lid van de kantinecommissie voor raad. De telefoonnummers vind je op het mededelingenbord.